Zoeken in deze blog

woensdag 21 maart 2018

VİNCENT VAN GOGH KÖYÜ- Noord-Brabant. Nuenen.

VİNCENT VAN GOGH KÖYÜ- Noord-Brabant. Nuenen. HOLLANDA.

Aslında bu köye gelmeyi hep çok istemiştim. Fakat bir türlü planlayamamıştım. Her yıl, bir kaç günümüzü geçirdiğimiz Hotel Carlton De Brug ki, otel  Mierlo’da. Lobide, çevrede neler yapılır diye bir kaç broşüre göz atarken, Van Gogh’un köyüne fazla uzak olmadığımızın bilgisine rastladım. ‘Tamam, buraya gidiyoruz’ diye geçirdim aklımdan. Yanımızda çocuklarımız vardı. Neyseki  artık küçük değildiler. Kaldığımız otel ise, hem çocuklar hem de yetişkinler için harika bir yer. Birçok aktiviteye sahip. Bowling, fitness, yüzme, futbol, tenis ve yine lobide bulunan büyük bir satranç oyunu gibi.
Yani, çocuklar buraya bayılıyorlar. Tabi, son derece güvenilir ve aile ortamının olduğu bir otel.
 Eşime Van Gogh köyünden bahsettim. O da fikrimi onayladı ve çocuklarla konuşup, onları otelde bırakıp çıktık. Bizimle gelmek istemediklerini de ekleyeyim.  (Bizim çocuklar 14 ve 16 yaşında. Daha ufak yaştakileri bence bırakmayınız!)







  Köy
 Nuenen köyü bölgenin en büyük köyü olsa da, gezmeye başladığınızda o kadar da büyük olmadığını anlıyorsunuz. Yani bölgenin büyük bir kısmı tarlalarlardan oluşuyor. Köyün merkezi ise şirin mi şirin. Van Gogh’un doğup büyüdüğü ve sonra terk ettiği yer. Tabi daha sonra bir yıllığına buraya dönüyor ve baba ocağına yerleşiyor. Döndüğü yıl kardeşi Teo’ya bir mektup yazıyor. ‘ Eserlerimden bahsedecek olursak, geçen her gün benim için daha da verimli oluyor. İçim kıpır kıpır, adeta 20 yaşında gibi hissediyorum’ diyor. Sanatçı böyle hissederken, köylüler onun adını çoktan deliye çıkartmışlar. Köyden ayrıldığı yıl, onun gitmesine sevinmişler fakat geri gelmesi de huzursuz etmiş köylüleri. Oysa Van Gogh’un köylülere zarar verdiğine dair hiç bir bilgi yok. Horlanmış, ötelenmiş ve adı köy delisine çıkmış. Bu köyde öyle garip bir duygu var ki, sanki her an bir yerde Van Gogh hasır şapkasıyla karşınıza çıkacak gibi. Babası köyün Papazıymış. Görev yaptığı kilise hala köy merkezinin içinde. Yapının önünde Van Gogh’un bu kiliseyi hangi perspektivden bakarak çizdiğine dair, karton bir pencerecik koymuşlar. Ayrıca kilise ve papazı hakkında da bilgi mevcut. Van Gogh öldükten sonra ünlenince tüm eserleri var olan akrabalarına miras olarak kalmış. Neredeyse tüm sülale onun eserlerinin sergilendiği müze gelirlerinden geçiniyorlar. Sanatçıya nasıl davrandıklarını öğrenince, bu mirası hiç hak etmediklerini düşünüyor insan. Nuenen köyünde sanatçı adına açılmış olan müze ise doğduğu evin tam karşısında. Müzedeki çalışanlardan edindiğimiz bilgiye göre, Van Gogh’un doğduğu ev bir başkası tarafından satın alınmış ve satmayı red ettiği için de müze yapılamamış. Sülale gezdiğimiz binayı alıp müzeye dönüştürmüş. Burada onunla ile ilgili tüm bilgiyi detaylı bir şekilde edinebiliyorsunuz. Doğrusu, Amsterdam’da gezdiğim Van Gogh Müzesi bu kadar donanımlı değildi.
 


  Yemek
 Müzeyi gezdikten sonra çıktık, köyün içini de yürüyerek turladık. Hava serin fakat güneş ışıl ışıldı. Mart’ta olmamıza rağmen havada yaz kokusu vardı.
Bir an Vah Gogh’un tarlalarını hayal ettim. Tabi, köyde sonradan villa türü evler çoğaldığı için eski halini hayal etmek pek kolay değil. Yine de sonradan yapılan evler köye estetik bir güzellik  katmış diyebiliriz.
 Daha sonra köyün merkezine geri dönüp, bir Çin restorantında yemek yedik. Merkezde yemek seçeneği çok. ‘Türk mutfağı isterim’ derseniz, o yok. Bence buraya kadar gelmişseniz Hollanda yemekleri tadınız. Özellikle peynir ve şarap içmeden gitmeyiniz derim.

Otel 
Araba kiraladıysanız, köyün çevresinde kalabileceğiniz birçok rahat,temiz,şık otel mevcut. Yine de bu otellerin en ucuz, iki kişilik odası 50€’dan aşağı değil.
Hotel Carlton De Brug Mierlo’da kalarak hem otel içindeki aktivitelerden yararlanabilirsiniz, hem de Mierlo merkezini ve diğer köy merkezlerini gezebilirsiniz.
https://www.carlton.nl/en/hotel-de-brug-mierlo 
Veya www.Booking.com sitesinden size en uygun oteli rahatlıkla bulabilirsiniz.

Bu civarda, araba kiralamadığınız taktirde otobüslerle verimli bir gezi yapmak pek mümkün görünmüyor. O yüzden bir araç kiralamanızı tavsiye ediyorum.




Araç
 Araba ile, bulunduğumuz yer olan Arkweg-Mierlo ve Van Gogh Köyü, Nuenen arası 10 km idi. Bizim bulunduğumuz yerden köye gitmek için tek vasıta araba fakat Mierlo merkezinden Van Gogh köyüne giden otobüs vardır. Bu bölgeyi gezmek isteyenlere de araba kiralamalarını öneriyorum.
Daha detaylı bir şekilde gezebilirler.
Hollanda’da araba kullanmak ise çok rahattır. Yalnız bisiklet yollarına dikkat etmek gerekiyor çünkü aşırı derecede fazla bisiklet sürücüsü var!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten