Zoeken in deze blog

woensdag 21 maart 2018

Brüksel’i Gezelim.

BELÇİKA-Brüksel'i Gezelim

Uzun yıllardır Belçika’da yaşıyorum. Brüksel’e de çok yakınım. Sık sık gider gezerim. Büyüleyici bir şehir. Tarihi yapılarıyla, müzeleriyle, restorant ve kafeleriyle çok keyifli bir yer. Bu şehri gezmek isteyen herkese hitap edecek kadar çok şey barındırıyor. Sanat diyorsanız yüzlerce müzesi var, alışveriş diyorsanız, geniş caddelerden oluşan alışveriş yapabileceğiniz her tür mağaza var. Damak tadı diyorsanız, farklı ülkelerden birçok restorant mevcut. Tabı ünlü Belçika frit’i yani patates kızartmasından tatmalı derim. Frit Kot’larda yapılıp satılanları tercih ediniz. Wafel ve çikolatası da oldukça meşhurdur. Tabi Belçika’nın 1600 çeşit birasını da unutmuyoruz. Damak tadınıza göre bir bira seçip, fritlerle birlikte güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Grote Markt Brüksel’de turistlerin en çok gezdikleri yerlerin başında Grote Markt ve çevresi geliyor. Grote Mark 12.yy oldukça bataklıkmış. Bataklık kurutulup, üstüne bu meydan inşaa edilmiş. Daha sonra, farklı yüzyıllarda barok tarzı, zengin ve soylu ailelere ait binalar yapılmıştır. Binaların üstünde bulunan her sembol ise ev sahibi hakkında bilgi vermektedir. Bu meydanda birbirinden tarihi binaların varlığının yanı sıra, bir de bira müzesi bulunmaktadır. İlginiz varsa, orada 1600 çeşit bira hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

  İşeyen Çocuğun Hikayesi. Manneken Pis.

 Yeri; Grote Mark meydanının yan sokağı olan Stoofstraat’ta bulunmaktadır. Yani aslında iki sokağın keşiştiği bir köşeye yerleştirilmiştir.Eikstraat veya Stoofstraat’tan girdiğininiz takdirde karşılaşacaksınız. 60 cm boyunda bu meşhur heykelciğin birçok hikayesi var.

Sizler için onlardan iki tanesini Hollandacadan Türkçeye çevirdim.

Öykülerden birisi şöyle. Manneke Pis (İşeyen Çocuk) bir gün bir cadının kapısına işer. Onu işerken gören cadı çok öfkelenir ve çocuğa bağırır. ‘Sen’der. ‘Bundan sonra hep işeyeceksin.’ İşte ondan sonra işeyen çocuk cadının kapısının önünde taşlaşır ve hep işer.

















Diğeri ise şöyledir. Brüksel’de bir aile, çok kalabalık bir günde çocuğu kaybederler. Onu bulmak için bakmadıkları yer kalmaz. Aradan iki gün geçer, baba aramaya devam eder. Derken oğlunu bir yerde işerken bulur. Baba o kadar mutlu olur ki, şükranlarını sunmak için oğlunun işeyen çocuk fıskiyesini yaptırır.

 

  Manneken Pis Muzesi.
 Yeri. Eikstraat 19 Manneken Pis Müzesini de gezmek isterseniz. 900’den fazla kostümü bulunan bu minik heykelin tüm kıyafetleri, heykelle aynı sokakta bulunan müzesinde sergilenmektedir. Heykel ilk defa ne zaman giydirilmiş derseniz. 1747 yılında; Fransız Kralı Louis’in askerleri tarafından çalınan heykel, kral tarafından fark edilence ait olduğu yere iade edilir. Kral bu minik heykelciğe bir de kostüm diktirip hediye eder. O tarihten itibaren bu minik adama, yılda 130 adet kostüm giydiriliyor.


  Galeries Royales St-Hubert : Tarihi Alışveriş Pasajı İçinde bir adet sinema ve çeşitli dükkanların bulunduğu, oldukça uzun bir pasaj. Bu pasajın özelliği mimari yapısıdır. 1846 yılında Jean-Pierre Cluysenaar, tarafından yapılmış olan pasaj görülmeye değer fakat alışveriş yapmak için pek tercih edilecek bir yer değil.
Konum olarak Grote Markt’ta çok yakın. Yürüyerek rahatlıkla gezebileceğiniz mesafede.

1820 ile 1860 yılları arasında bir çok pasaj inşaa edilmiş fakat daha sonra birçoğu bozulmuş, geriye sadece üç muhteşem pasaj kalmış. Bu pasajlardan birisi de Galerıes Royales St-Hubert’tir.

 Passage Du Nord. 
Bu iki pasaj arası yürüyerek 10 dk.
 Passage Du Nord, dükkanların bulunduğu, barok mimarisine sahip. Oldukça güzel ve görmeye değer bir mekan.
 Web sitesi. http://www.passagedunord.be/indexen.html
Görmek isterseniz adresi. Noorddoorgang Nieuwstraat 40 1000 Brussel


 Galerij Bortier, 
 Bu pasajın mimari yapısı bize biraz çiçek pasajını hatırlatabilir. İçinde restorantlar yok fakat birçok kitapçı var. Kitap almak isterseniz gitmenizi tavsiye edebilirim. Grote Mart’tan Galerij Bortier’e yürüyerek 5.dk varabiliyorsunuz.
 Adresi: Magdalenasteenweg 55, 1000 Brussel


MÜZELER Magritte Museum. Çeşitli sanatçılara ait, modern tabloların sergilendiği bu müzenin hepsini gezmek isterseniz bir gün ayırın derim. Müze binası yerin altına doğru yedi kattır. Müze, Belçikalı ünlü sürrüyalist ressam Rene Magritte’in adını taşıyor. Sanatçının bu müzede 230 adet eseri de sergilenmektedir. Gitmek isterseniz. Grote Markt’a yakın bir yerdeyseniz otobüse binmenizi tavsiye ederim. Fakat yürürüm derseniz, biraz uzak ama imkansız değildir.
Kestirme bir yoldan 15 dk. yürümeyle varabilirsiniz.
Aşağıdaki Google haritaslından yararlanabilirsiniz.
 Açılış gün ve saatleri: Pazartesi hariç diğer günler 10:00-17:00 Cumartesi ve Pazar 10:00-18:00 kadar açık.
Müzenin sitesi: https://www.brusselsmuseums.be/en/museums/magritte-museum
Adresi: Place Royale 1 Bruxelles
Müze Brüksel Kartı olanlar için ücretsizdir.
 Müzeleri gezecekseniz bu kartı tavsiye ediyorum, çünkü Belçika’da müze girişleri pahalıdır.
Brussel Card. 26€, kişi başı. Bu kart ile 39 müzeyi ücretsiz gezebiliyorsunuz.Hop On, Hop off tur otobüs’ü için de geçerli. (Dikkat edilmesi gereken nokta, Kart belli bir zaman için geçerli. 72 saatlik bir kart alırsanız daha rahat gezersiniz.Yinede Brüksel’de kalış sürenizi göz önüne alarak bir kart seçiniz! Müze dışında birçok etkinlik için de geçerli. Sitesine girerek geniş bilgi alınız.

 Brussel Card sitesi : https://visit.brussels/en/sites/brusselscard/


  BELvue Müzesi. Bu müze, Belçika tarihini ve oluşumunu merak edenler için gezilmesi gereken güzel bir yer. Tema olarak yedi konu ele alınmış. Bu konular günümüz bakış açısıyla verilerek, tarihte geriye doğru giderek anlatılmış. Müzedeki sergi Belçika’nın tarihinden çok, halk olarak nasıl bir oluşum içinde geliştiklerini anlatıyor. İşlenmiş olan yedi tama şunlardır. Demokrasi, refah, birlik, eşitlik, göçmen politikası ve Avrupa.

Müzeye ait site: https://www.belvue.be/en Pazartesi hariç her gün açık. Adres: Paleizenplein 7, 1000 Brussel Not: Magritte Müzesine yakın.


  OTELLER
 Hotel Opera
Adresi:  Rue Gretry 53 1000 Brussel.
Grote Markt’a yürüme 5 dk.
Otelin bulunduğu yer ve ara sokaklar cıvıl cıvıl.
Oda fiyatları, iki kişilik bir oda 58€
www.hotel-opera.eu
Tel:322-219 43 43

Not: Sezona göre bu fiyatlar değişiyormuş.


 Yeme İçme 

Yeme içme konusunda hiç bir sıkıntı çekmezsiniz.
Grote Markt ara sokaklarında her tür damak lezzetine hitap eden restorantlar mevcut. Türk yemekleri de bulunuyor. 10-15€ karşılığında menü alabiliyorsunuz veya şöyle diyelim, her tür öedeme gücüne hitaben yemek mevcut. Afiyet olsun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten